A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

«ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕ БУВАЄ!» ІНТЕРВ’Ю З КЕРІВНИКОМ ЮСТИЦІЇ СУМЩИНИ ІРИНОЮ СВИСТУН

Дата: 28.11.2017 08:10
Кількість переглядів: 1511

Особливості нещодавно прийнятого Верховною Радою Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» пояснила начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун у ході інтерв’ю.

Ірино Петрівно, серед інших питань, Мін’юст активно зайнявся проблемою виплати аліментів.  

На жаль, у наш час сотні тисяч дітей, які виховуються в неповних сім’ях, страждають від безвідповідальності і байдужості дорослих. Фактично для країни вже стало нормою, коли один з батьків, які не проживають разом, ухиляється від виконання своїх батьківських обов’язків. Цифри вражають. Нині на обліку виконавчої служби перебуває  майже 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів, з них понад 15 тисяч - на обліку державних виконавців Сумщини. Думаю ці факти говорять самі за себе. Мін’юст та юстиція Сумщини зокрема не можуть залишатися осторонь такої нагальної проблеми.

Які напрацювання щодо забезпечення виплати боргів нерадивими батьками має  юстиція Сумщини?

З початку року виконавча служба Міністерства юстиції забезпечила виплату боргів зі сплати аліментів на суму 1,9 млрд грн. Кошти отримали 550 тисяч дітей. Зокрема юстиція Сумщини стягнула 46 млн грн. аліментів з нерадивих батьків на користь більше 14 тисяч дітей, що вдвічі більше ніж торік. Вважаю, що завдяки прийняттю нового Закону ми зможемо допомогти значно більшій кількості дітей, права яких систематично порушуються через дії їхніх батьків.

Що саме запроваджує новий Закон, ініційований  Міністерством юстиції для захисту прав маленьких українців?

Закон, який депутати Верховної Ради прийняли нещодавно, запроваджує низку новацій, що посилюють відповідальність злісних неплатників, які мають заборгованість зі сплати аліментів понад 6 місяців. Зокрема, це позбавлення боржника права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості, а також позбавлення боржника права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон. Гучним нововведенням стало позбавлення неплатника права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати. Ще одна можлива санкція -  2 місяці суспільно корисних робіт, оплата за які піде на погашення боргу дитині. Крім того, важливим є той факт, що Законом ліквідовано будь-які сплати при подачі заяв у цій сфері до суду.

Ірино Петрівно, Ви  – юрист зі стажем, науковець, На Вашу думку, новий Закон допоможе вирішити проблему несплати батьками аліментів, яка існує в Україні досить давно?

Я в цьому абсолютно впевнена. Ми не маємо права допустити, щоб діти страждали від того, що їхні батьки не хочуть виконувати своїх батьківських  обов’язків. Злісні неплатники аліментів мають двічі подумати і зважити, чи варта економія на власній дитині тих незручностей, перед якими вони постануть після прийняття закону. Команда Мін’юсту та юстиції Сумщини зокрема зробить все, аби захистити маленьких українців, адже чужих дітей – не буває.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь