A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ІНТЕРВ’Ю З ЮРІЄМ ЯРЕМЧУКОМ - ГОЛОВОЮ КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ ОТГ

Дата: 28.03.2018 00:04
Кількість переглядів: 3827

  Юрій Яремчук про вже зроблене та плани на майбутнє.

Перетворити Краснопільщину на гостинну громаду з новими традиціями та великими планами - саме такою є місія Краснопільської ОТГ, що стала однією із найбільших громад Сумської області.

- Юрію Анатолійовичу, коротко, як ви можете охарактеризувати рік, що минув?

Рік був дуже напруженим та сповнений викликами. Була утворена Краснопільська об'єднана територіальна громада, проведені перші вибори депутатів та селищного голови. Ми одні із перших громад Сумщини розробили та затвердили Стратегію розвитку ОТГ на 2018-2020 роки, Статут, бюджет та програму соціально-економічного розвитку на 2018 рік. З однієї сторони багато вже зроблено, а з іншої, існує ще безліч планів, які зіштовхуються з різними перепонами на шляху їх реалізації. Але завдяки наполегливій праці працівників виконавчого апарату, депутатів та старостатів громади, допомозі соціально-відповідального бізнесу, державних органів та активних громадян є впевненість в тому, що всі ці напрацювання будуть реалізовані на благо жителів громади.

- Які здобутки можуть охарактеризувати успішність роботи об'єднаної територіальної громади?

Головна мета децентралізаційних реформ - створення умов для надання якісних послуг в різних сферах життєдіяльності, а також це можливості для розвитку такої об'єднаної громади як наша.

Значну роль у підтримці та розвитку громад надає держава, через участь у конкурсах проектів Державного фонду регіонального розвитку, надання додаткових субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури територіальних громад, закладів соціальної сфери, тощо. Так, наша громада в минулому році отримала кошти з державного бюджету на реалізацію двох освітянських проектів, які реалізуються на базі Краснопільської школи, як опорного закладу громади, в рамках державної програми «Нова українська школа». Ми брали участь в міжнародній програмі U-LEAD Сomponent 2 «Створення центрів надання адміністративних послуг та підвищення поінформованості населення про місцеве самоврядування». В рамках реалізації проекту реконструкції ЦНАПу ми об'єднали дві програми, U-LEAD та ПРООН і придбали спеціалізований автомобіль з необхідним комп’ютерним обладнанням для мобільного підрозділу адмінцентру, задля обслуговування віддалених населених пунктів громади. Це перший проект на теренах Сумської області.

Крім цього, спільно з Сумською облдержадміністрацією, обласною радою та Сумським центром розвитку місцевого самоврядування триває робота над реалізацією проекту "Центр безпеки громади". Проекту з подібною конфігурацією в Україні поки що не має. Він поєднує в собі такі функціональні навантаження з 5 компонентами: екстрена медична допомога, поліція, державна служба надзвичайних ситуацій, рятувальні загони та система відеонагляду та реагування на кризові ситуації.

- Що заплановано на 2018 рік?

Тепер в нас є ті дороговкази за якими і будемо спільно працювати, а саме прийняті Стратегія розвитку Краснопільської селищної ради та програма соціально-економічного розвитку громади. Бюджет розвитку на даний час складає більше 11 мільйонів гривень. Крім того, ми отримаємо 4 млн. 800 тис. грн. державної субвенції на розвиток інфраструктури громади. Ці кошти в основному будуть спрямовані в старостинські округи. Звісно цих коштів буде не достатньо, тому постійно працюємо над питанням залучення додаткових державних та міжнародних коштів, співпрацюємо з соціально-відповідальним бізнесом.

Заходи заплановані на 2018 рік включають в себе всі сфери життєдіяльності об'єднаної громади, починаючі від житлово-комунального господарства закінчуючи сферою культури та спорту.

Проте, одне із пріоритетних завдань яке стоїть перед нами - забезпечення сталого економічного розвитку об'єднаної громади, що є запорукою покращення якості життя жителів Краснопільщини, де головним напрямом є інвестиційна та грантова діяльність, що передбачає розробку інвестиційного паспорту громади, створення інтерактивної мапи інвестиційних пропозицій. До слова, на веб-сайті нашої громади можна ознайомитися з картою інвестиційних пропозицій, земельних ділянок, водних об’єктів, для передачі в оренду.

Сьогодні ми вивчаємо нові практики по запровадженню кооперативного руху, організації зайнятості населення. На минулій сесії селищної ради була затверджена програми розвитку малого та середнього підприємництва в Краснопільській селищній раді на 2018-2020 роки, метою якої є створення сприятливих умов, підтримки та розвитку малого і середнього підприємництва шляхом формування дієвої системи стимулів і мотивацій до реалізації економічного потенціалу ОТГ.

Враховуючи, що основою економіки громади є сільське господарство, маємо використати і програму Кабінету Міністрів, яка передбачає систему дотацій, що буде охоплювати максимально широкий спектр агровиробників як за розміром, так і за формою власності – від великих підприємств, що інвестують у тваринницькі комплекси, до сімейних ферм і домашніх господарств. Так, у 2018 році в Україні на підтримку фермерів, а також об’єднань у форматі кооперативів, виділено 1 мільярд гривень. Слід зазначити, що також передбачається розвиток садівництва і ягідництва, де шляхом державної підтримки суб'єктів господарювання садівничої і виноградарської галузей в обсязі 300 мільйонів гривень. Тому хотілося щоб наші громадяни, всі хто планує пов'язати свою діяльність з виробництвом та бізнесом скористалися відповідними можливостями запропонованими урядом.

Болючим питанням для громади є поновлення роботи Наумівського спиртового заводу, який є важливим стратегічним підприємством Краснопільщини. Враховуючи, що зазначене підприємство є державним і відновлення його роботи це компетенція Міністерства аграрної політики та продовольства України, громада постійно звертається до народних депутатів, Кабінету Міністрів з питань поновлення роботи цього підприємства.

Важливим пунктом у діяльності селищної ради є заходи з благоустрою, енергозбереження, водопровідно-каналізаційні роботи, що в свою чергу передбачає реконструкцію водомережі селища та старостинських округів. В рамках реалізації проекту централізованого вивезення твердих побутових відходів з населених пунктів громади передбачається продовження роботи по виготовленню контейнерів та встановлення майданчиків для збору сміття. Поряд з цим, опрацьовується питання придбання та монтування сміттєсортувальної лінії та оновлення матеріально-технічної бази Краснопільської ЖЕД.

Продовжуватимуться роботи по реконструкції центральної площі Краснопілля та створення зон відпочинку в старостинських округах, реконструкції скверу Л. І. Жаботинського, облаштування території в урочищі "Грузна", встановленню дитячих та спортивних майданчиків, облаштуванню Містечка пригод в селищі Краснопілля, відновленню та розширенню мережі вуличного освітлення, підключенню закладів соціальної сфери до високошвидкісної мережі Інтернет, ремонту тротуарів та ряд інших заходів.

Окремо визначені заходи щодо покращення інфраструктури громади, ремонту доріг. В цьому році ми активно співпрацюємо з обласним керівництвом, народними депутатами по залученню коштів на реконструкцію дороги від Краснопілля до Угроїд, Самотоївки та Хмелівки, від Чернеччини до Самотоївки та від Глибного до Осоївки.

Окремо хотілося б зупинитись на питанні розробки Плану дій стратегічного та кліматичного розвитку громади в рамках європейської ініціативи «Угода мерів». На шостій сесії селищної ради своїм рішення депутати дали дозвіл на приєднання до цієї програми. Ця ініціатива започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки.

До Угоди Мерів долучилася Європейська Комісія, яка забезпечує підписантам, тобто місцевим органам влади, повну необхідну підтримку. Комісія заснувала та фінансує Офіс Угоди Мерів, який надає допомогу з будь-яких питань та допомагає в просуванні локальних проектів підписантів, залученні коштів та ресурсів для реалізації Планів дій. На сьогоднішній день громадою розробляється План дій енергетичного розвитку.

В сфері культури плануються реконструкції та ремонти сільських будинків культури, зміцнення матеріальної бази закладів, проведення різноманітних заходів та фестивалів. Хочу повідомити, що в цьому році ми плануємо вперше провести на території громади фестиваль з деревообробки, сімейної риболовлі та змагання обласного рівня з пейнтболу.

Питання створення освітнього середовища та надання якісних освітніх послуг є одним із стратегічних завдань Краснопільської селищної ради. Продовжуватиметься реалізація проекту «Нова українська школа» на базі Краснопільської школи, як опорного закладу громади впровадження нового державного стандарту загальної початкової освіти по всіх закладах освіти ОТГ. Не менш актуальним залишається питання енергозбереження, де поряд з продовженням робіт по заміні вікон на металопластикові, в Осоївському НВК встановлений котел на альтернативному виді палива – щепі, де вивчається питання його енергоефективності та економічної обґрунтованості.

Крім того, передбачається створення інклюзивно-ресурсного центру та класів з інклюзивною формою навчання. Буде опрацьовуватись питання придбання шкільних автобусів. Відділом освіти селищної ради розробляються заходи щодо стимулювання наших вчителів та учнів, які захищають честь громади на різного роду конкурсах, змаганнях та предметних олімпіадах.

Також передбачений комплекс заходів по розвитку фізичної культури і спорту, а саме розширення спортивної інфраструктури громади. Опрацьовується питання залучення коштів для реконструкції стадіону "Колос" та встановлення майданчику Воркаут в селищі Краснопілля. Виділені кошти на реконструкцію тренажерної зали Краснопільського РПК, опрацьовується питання будівництва футбольного майданчика із штучним покриттям на базі опорної школи громади Краснопільської ЗОШ, планується облаштування сільських стадіонів в Самотоївці, Хмелівці і Угроїдах. Звісно ж наші спортсмени і надалі будуть приймати участь у різного роду змаганнях та заходах обласного та всеукраїнського рівня. Також ми ставимо завдання розширення занять дітей різними видами спорту не лише центральної садиби, а також старостинських округів. Зокрема, на сесії прийнято рішення про відкриття  відділення  вільної боротьби  та введення посади тренера-викладача до штату працівників дитячо-юнацької спортивної школи Краснопільської селищної ради.

Щодо охорони здоров'я, дійсно, ця галузь потребує кардинальних змін і нещодавно прийнята медична реформа назріла вже давно. В рамках проведення заходів щодо покращення якості медицини в громаді програмою соціально-економічного розвитку селищної ради передбачено ряд відповідних заходів. Це і придбання діагностичного обладнання в сільські лабораторії, зміцнення та покращення матеріально-технічної бази лікувальних закладів, завершення ремонту приміщення Угроїдської та Самотоївської АЗПСМ.

Також Краснопільська ОТГ ода із ста громад яка пройшла конкурсний відбір та братиме участь в проекті USAID "Реформа ВІЛ-послуг у дії" по втіленню медичної реформи, а саме надання методологічної підтримки в рамках підготовки до переходу на нову систему фінансування та впровадження реформи охорони здоров'я на первинній ланці, формування спроможної мережі та місцевої управлінської команди і ряд інших питань.

 Ми готові робити все від нас залежне задля покращення надання медичних послу та роботи всієї галузі охорони здоров'я. Проте, тут ми маємо бачити відповідну роботу і керівництва наших місцевих лікувальних закладів - Краснопільської центральної районної лікарні та КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги», які мають проводити відповідну роз'яснювальну роботу з населенням, заохочувати людей обслуговуватись саме в їх закладах. Бо згідно прийнятій медичній реформі, людина має право лікуватись у будь-якого лікаря незалежно від місця її проживання.

Хочу сказати декілька слів щодо заходів з соціального захисту населення. В бюджеті громади ми заклали кошти на надання допомоги на лікування, надання допомоги інвалідам по зору, передбачені кошти на відшкодування проїзду учасникам АТО та іншим пільговим категоріям і надання одноразової грошової виплати для громадян, у разі підписання ними вперше контракту на військову службу.

Звичайно це лише частина наших планів по розвитку та розбудові Краснопільської об'єднаної територіальної громади.

Перед нами стоять багато проблем та викликів, які потрібно вирішувати. Я сподіваюсь, що нам вистачить сил та можливостей реалізувати все те, що задумано та разом пройти цей складний шлях. Проте кожен має усвідомити, що розбудова нашої громади залежить від наполегливої праці та активної участі всіх мешканців.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь