A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ВІЗИТ ПОЛЬСЬКОЇ ДЕЛЕГАЦІЇ ДО КРАСНОПІЛЬСЬКОЇ ОТГ

Дата: 31.07.2018 17:57
Кількість переглядів: 1165

В рамках проекту «Нові об’єднані громади — як успішно управляти місцевим розвитком» за підтримки Фундації Менеджерських Ініціатив з триденним візитом на Краснопільщині перебувають голова Правління Фундації, радник мера Любліна з питань міжнародної співпраці та суспільної партиципації Павел Прокоп, війт гміни (голова громади) Конопніца Люблінського воєводства Мірослав Жидек та консультант Фундації, перекладач Богдан Юрчук.

Програма візиту передбачає проведення тренінгів щодо підвищення ефективності управління ключовими сферами, таких як: формування і реалізація бюджету, освіта та культура, житлово-комунальне господарство, енергетична ефективність тощо.

В перший день гостями громади було проведено тренінг щодо моделі функціонування системи освіти, охорони здоров’я, надання комунальних послуг, формування бюджету, вимоги щодо прозорості його формування, інформування жителів про доходи і витрати, робота з ініціативами від мешканців, реалізація бюджету.

На зустріч із поляками завітали начальники відділів і структурних підрозділів Краснопільської селищної ради, старости, директори шкіл, освітяни.

Голова Краснопільської громади Юрій Яремчук привітав польських колег з візитом на Краснопільщину, представив гостей та усіх присутніх, розповів про зміни у зв’язку з об’єднанням територіальних громад, а також про досягнення і подальші плани розвитку Краснопільської ОТГ.

- Ми раді до вас завітати, ми взагалі раді налагоджувати співпрацю з Краснопільською громадою в найрізноманітніших сферах, - зазначає Павел Прокоп. – Наша Фундація працює 12 років і за цей час ми реалізували сотні проектів, а останні кілька років активно ділимося досвідом з Україною у сфері децентралізації і місцевого самоврядування.  Будемо раді відповісти на питання, поділитися досвідом. А питань було багато: як  буде працювати галузь освіти, як краще організувати роботу сфери охорони здоров’я, що допомогло полякам достатньо швидко зорганізуватися і отримати прекрасні результати від децентралізації, яку роль у її впровадженні відіграє громадськість, – ці та багато інших.

Цікаво і дещо незвично було чути про те, наскільки правильно зроблене там медичне забезпечення. Що це не утримується з місцевого бюджету, що це люди оплачують за рахунок обов’язкової медичної страховки. Не менш цікавим був досвід розвитку закладів освіти, в тому числі приватних, яких доволі багато на територій гміни.

 - 28 років тому Польща була майже в такій ситуації, як і Україна зараз. Закон про місцеве самоврядування у Польщі був розроблений за три місяці, а за дев’ять – прийнятий і повністю впроваджений, і без усіляких «добровільностей», - розповідає Мирослав Жидек. - І сьогодні ми можемо робити підсумок – що нам вдалося, а що – ні. Своїми знаннями та досвідом хочемо поділитися з українцями. Ви можете ними скористатись, а можете – ні. Але дізнатися, думаю, не зашкодить.

По завершенню занять Юрій Яремчук провів оглядову екскурсію селищем, делегати відвідали Краснопільську школу, спортивну залу ДЮСШ та стадіон «Колос».

- Саме такий формат співпраці  – реальний шанс перейняти досвід, отримати конкретні напрацювання, обговорити актуальні проблеми та розглянути можливі шляхи їх вирішення. Та головне ми хочемо показати, що процес децентралізації в Україні діє і позитивно вирішує усі соціально побутові питання жителів нашої громади, - резюмував Юрій Яремчук.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь