A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

Сумчани вивчали досвід реформ на Вінничині

Дата: 29.08.2017 17:14
Кількість переглядів: 957

Напередодні Дня Незалежності 22-23 серпня 2017 року, завдяки співпраці Вінницького та Сумського відокремлених підрозділів Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування", представники об’єднаних територіальних громад Сумщини отримали змогу взяти участь в навчальному турі до Вінницької області, де Краснопільську громаду представляли селищний голова Юрій Яремчук та начальник відділу економічного розвитку, інвестицій та регуляторної діяльності Віталій Расторгуєв.

Основний фокус уваги стосувався досвіду колег в сфері розробки та втілення стратегій розвитку і реалізації успішних проектів в галузі енергоефективності, туризму, створення культурних та освітніх просторів.

Перший день візиту ознаменувався ознайомленням з Центром надання адміністративних послуг на вул. Брацлавській, особливістю якого є реєстрація транспортних засобів. В ЦНАПі є змога скласти іспит, пройти експертну службу МВС.

Сервіс запущено у вересні минулого року. Його вартість склала близько 3.8 млн. грн. Проте вже на сьогодні, тобто фактично за рік, громадяни скористались цією послугою на суму в 5 млн. грн., що є свідченням рентабельності проекту.

Далі сумська делегація відвідала місто Бар, де ознайомилася з напрацювання Барської громади щодо розробки власної стратегії розвитку, побачили презентацію місії, стратегічного бачення, сильних і слабких сторін, можливостей і ризиків для громади, а також ієрархію стратегічних і операційних цілей і завдань щодо їхнього втілення.

Наступною точкою візиту в місті стала бібліотека, яка доволі відома поза межами громади. На сьогодні бібліотека є інформаційним центром з проведення реформи децентралізації, місцем збору робочої групи з написання стратегії розвитку Барської громади, до якої входять, між іншим, два священики: католицький та православний, чиї храми також стоять поруч, проводить навчання з написання проектів та управління проектним циклом. На базі бібліотеки функціонують "Регіональний інформаційно-консультативний офіс" в межах проекту покращення доступу сільського населення до правосуддя і "Центр проектного менеджменту".

Завершився перший день візитом до невеликої Северинівської сільської громади з населенням близько 4.7 тис. осіб. Зокрема, зі сфери зеленого туризму, тут вдалося отримати канадський грант на створення маршруту спуску по річці на каяках. Майже за 1.5 млн. грн. громада придбала обладнання для сушіння фруктів і під маркою "Узварчик" реалізує свої яблука.

Останній, день візиту почався з поїздки до Вороновицької селищної громади. На представників громад Сумщини чекав приклад грандіозного інвестування грошей ЄС, 300 тис. євро, у реставрацію зовнішнього вигляду палацу Грохольських-Можайських ХVIII ст. Сьогодні в ньому розташовується музей історії авіації та космонавтики України.

- Хочу подякувати за організацію навчальної поїздки колегам з Сумського та Вінницького підрозділу "Центру розвитку місцевого самоврядування". Даний досвід допоможе об’єднаним громадам  використовуючи набуті знання і навички в реалізації багатьох проектів, як міжнародних так і державних, зазначив Юрій Яремчук.

За інформацією Григорія Старикова, консультанта з питань регіонального розвитку Сумського підрозділу "Центру розвитку місцевого самоврядування/Local Government Development Centre".

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь