A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ГЕРОЇ КРУТ УЧАТЬ НАС ЖЕРТОВНОСТІ ТА ПАТРІОТИЗМУ

Дата: 29.01.2018 13:52
Кількість переглядів: 1181

29 січня річниця бою під Крутами - подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління за Україну.

Щороку весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об’єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто словом і багнетом намагався відродити соборну українську державу.

Саме цього дня 1918 році відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свою свободу.

За різними підрахунками, в Крутах перебувало від 420 до 520 юнаків і студентів, які мали на озброєнні до 16 кулеметів, бронепоїзд під командуванням сотника Ярцева і бойовий склад сотника Лощенка. Близько шести годин тривав бій з більшовицькими військами загальною чисельністю близько 4800 чоловік.

Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на ст. Крути, уже зайняту червоногвардійцями. 27 полонених юнаків було розстріляно.

За рішенням Української Центральної Ради 19 березня 1918 тіла вояків-студентів було перевезено до Києва та урочисто поховано на цвинтарі Аскольдова могила.

І сьогодні Герої Крут, їх подвиг для нас усіх є  дороговказом та прикладом, що кожного дня надихає працювати та боротися за нашу державу.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь