A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

КРАСНОПІЛЬСЬКА ОТГ ВИВЧАЛА ДОСВІД РОЗВИТКУ ГРОМАД ПОЛЬЩІ

Дата: 16.07.2018 09:52
Кількість переглядів: 1484

Делегація Краснопільської ОТГ на чолі з селищним головою Юрієм Яремчуком разом з іншими 8 громадами з України взяла участь у проекті «Нові об'єднані громади - як успішно управляти місцевим розвитком» який реалізується Фундацією менеджерських ініціатив (м. Люблін) за підтримки МЗС Республіки Польща.

Фото без опису

Фото без опису

Проект передбачає ознайомлення з кращими управлінськими практиками польських гмін та приїзд польських управлінців та експертів до українських громад з метою навчання керівництва та службовців громади, реалізація спільних проектів з польськими партнерами.

Цього разу делегація Краснопільської ОТГ приїздила в Польщу за позитивним досвідом проведення  реформ в громадах, ознайомлення з кращими практиками в сферах освіти, культури, спорту та благоустрою територій.

- У перший день відвідали гміну Конопніца з чисельністю населення близько 14 тис. чол. – розповів голова громади Юрій Яремчук. – Війт Мірослав Жидек презентував проекти гміни реалізовані за грантові кошти ЄС в сферах культури, освіти, дозвілля молоді, пожежної безпеки. Зокрема за ці кошти реалізовано проект спорудження скейт-парку та місцевої бібліотеки з відділенням аудіо-книг.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

В гміні відсутнє своє комунальне господарство, вона користуються послугами різних підприємств, обираючи їх на конкурсних засадах. В Конопніці пожежна частина діє на добровільних засадах, рятувальники отримують кошти лише за участь в гасінні пожежі. До прикладу, з 14 тис населення гміни, 480 осіб є добровольцями, які готові в будь-який час відреагувати на надзвичайну ситуацію.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Взагалі в Польщі добре розвинене громадянське суспільство, досить активні громадські організації, які взяли на себе виконання багатьох функцій держави та органів місцевого самоврядування в освітній сфері, дозвіллі тощо. До слова, всі свята, урочисті заходи проводять громадські організації через тендерну процедуру, там у більшості гмін на утриманні не має клубних установ та працівників культури. Для повноцінного функціонування будинків культури залучаються кошти з різних джерел, національних та європейських грантових програм. В гмінах відсутні музичні школи, центри дитячої, юнацької творчості та ДЮСШ, діяльність цих закладів беруть на себе повіти (150 тис населення).

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Наступного дня делегація з Краснопілля побувала в гміні Госцєрадув, де про її діяльність розповів керуючий справами гміни Ярослав Черв. Ця гміна не велика за розміром, з населенням всього 7,4 тис осіб, на території якої розміщено підприємство по виготовленню дверей, багато працює фермерських господарств, що мають в своєму активі землі від 2 до 10 га. землі. Також в гміні реалізовано проект по встановленню сонячних батарей на 500 приватних будинках та в 50 будинках встановлено котли, що використовують біомасу. Слід відмітити, що дана програма діє по всій Польщі в рамках Програми ЄС, заявки на участь в якому приймаються постійно від кожного домогосподарства.

В рамках навчальної поїздки делегація також відвідала гміну Адамув (5,8 тис. населення), яка відома своєю діяльністю в культурній сфері. Презентував громаду війт гміни Славомір Скварек, який відомий тим, що один із перших в Польщі заснував приватну школу та став її директором. Він розповів про діяльність місцевої бібліотеки, яка побудована в рамках державної програми «Бібліотека плюс», презентував роботу сільського будинку культури в одному із сіл гміни, де працює інтерактивний музей Другої світової війни. На відміну від інших гмін в громаді Адамув існує комунальне підприємство, яке завдяки вдалому менеджменту є прибутковим, надає широкий спектр послуг не тільки в своїй гміні, а і за її межами.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Також він розповів, що написання інвестиційних проектів на різні конкурси та гранти є одним із головних джерел розвитку гміни. Так в них проекти готують не лише органи місцевого самоврядування та громадські організації, а й навіть монахині з жіночого монастиря.

Наступною гміною була громада Белжиц (14 тис. осіб). Міський голова Ришард Гура презентував громаду, він ознайомив гостей своєї гміни з діяльністю сортувального заводу твердих побутових відходів. Підприємство збудовано за участю Європейського Союзу загальною вартістю 46 млн. євро, з них 33 млн. це кошти ЄС, інші кошти виділені методом співфінансування з 15 гмін, які об’єдналися в рамках реалізації цього проекту.  Слід зазначити, що з 2014 року для кожного жителя Польщі є обов’язкова вимога по сплаті за послуги сортування та вивезення твердих побутових відходів. Особами які не сплачують за ці послуги займаються податкові органи та через суди стягують  заборгованість.

Тут також існує комунальне підприємство, яке займається водопостачанням, каналізацією, виконує роботи з благоустрою.

Фото без опису

Фото без опису

Досить цікавим в діяльності гмін є те, що в старостинських округах обирають солтеса (староста), які працюють на громадських засадах та жодного управлінського апарату в старостинських округах не має. Основне завдання солтеса збір податків в кінці року.

Також кожна громада може брати кредит, для прийняття участі в співфінансуванні будь-яких проектів. Кредит може складатися до 50 % від загального бюджету громади. Спроможність гміни брати кредит перевіряється комісією з воєводства, на тендерних умовах обирається відповідний банк. За ці кошти можна проводити утеплення шкіл, благоустрій території, будівництво доріг та інші інфраструктурні проекти. Умови використання кредитних коштів досить жорсткі, за невиконання яких застосовуються жорсткі санкції. Також за вчасну сплату кредиту з громади можуть списуватись відсотки.

Кошти на освіту надаються у вигляді субвенції з державного бюджету та цих коштів, як правило, недостатньо, тому від 30 до 60 % своїх коштів на фінансування освіти додає гміна. Тут кошти "ходять" за дитиною, тому за кожного учня змагаються школи гмін, приватні та школи якими опікуються громадські організації. Гміни зацікавлені в тому, щоб школи були приватні або перебували на балансі громадських організацій, адже таким чином зменшується навантаження на місцевий бюджет. Гміна контролює лише питання утримання закладу та призначення директора. Навчальну програму контролює інспектор з воєводства.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

До речі, Мірослав Жидек – війт гміни Конопніца разом із радником Мера міста Люблін, засновником та головою правління Фундації менеджерських ініціатив Павлом Прокопом планує відвідати нашу громаду найближчим часом для проведення навчальних тренінгів».

В рамках візиту планується провести ряд тренінгів щодо ключових сфер у об’єднаній громаді, таких як: формування і реалізація бюджету, освіта, комунальне господарство, енергетична ефективність, культура і туризм та розробка стратегії розвитку громади. Метою тренінгів є обговорення питань, що стосуються підвищення ефективності управління ключовими сферами нових громад на основі українського законодавства і польського досвіду.

«Тренінги будуть проводити експерти, які від початку реформи децентралізації в Україні підтримують її реалізацію та мають багаторічний досвід у сфері розробки стратегій розвитку, управління різними сферами життєдіяльності органів місцевого самоврядування та є практиками управління у польському самоврядуванні», – зазначив Юрій Яремчук.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь