Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ОБГОВОРЕНО ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ В КРАСНОПІЛЬСЬКІЙ ОТГ

Дата: 16.01.2019 19:45
Кількість переглядів: 726

З метою створення умов доступного і якісного для всіх громадян медичного обслуговування, подальшої роботи галузі охорони здоров'я в об'єднаній громаді Краснопільський селищний голова Юрій Яремчук провів робочу зустріч з головним лікарем комунального некомерційного підприємства «Краснопільський центр первинної медико-санітарної допомоги» Валентиною Масалітіною.

Слід зазначити, що даний медичний заклад з першого січня 2019 року функціонує в складі Краснопільської селищної ради, до якого входять вісім амбулаторій АЗПСМ, дві СЛА та шістнадцять ФП. В Центрі працює 17 лікарів, заклад має один із кращих показників в Сумській області по заключенню декларацій з лікарями. Три сімейних лікаря та один лікар-педіатр набрали необхідну максимальну кількість пацієнтів. Краснопільський ЦПМСД також обслуговує ті сільські ради району, які не увійшли до складу ОТГ. Крім того, при Краснопільській СЛА працює денний стаціонар та організована робота чергового кабінету, який працює в робочі дні з 16:00 до 18:00 год., в святкові та вихідні дні - з 09:00 до 13:00 години.

Під час наради обговорено питання підключення медичних закладів громади до високошвидкісної мережі Інтернет, з метою запровадження телемедицини, забезпечення лікарськими засобами, придбання обладнання, продовження ремонтних робіт, зокрема, по Самотоївській АЗПСМ та Краснопільській СЛА. Також мова йшла про вивчення кращих практик організації медичного простору на первинному рівні на теренах України задля впровадження найсучаснішої та доступної моделі надання медичних послуг у сільській місцевості.

Як повідомлялося раніше, в рамках реформи охорони здоров’я, що зараз проходить в Україні селищною радою була затверджена Програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги Краснопільської об’єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки. Метою якої є об’єднання зусиль селищної ради, виконавчої влади, керівників підприємств, установ, організацій, що здійснюють діяльність на території Краснопільської об’єднаної територіальної громади в напрямку покращення якості та тривалості життя жителів громади, підвищення доступу сільського населення до якісної медичної допомоги, модернізації та зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, оснащення їх необхідним медичним обладнанням, комп′ютерною технікою, автотранспортом, поліпшення умов праці медичних працівників, що допоможе покращити якість життя та збільшити тривалість життя населення Краснопільської ОТГ.

Також під час наради обговорювалось питання будівництва нової сучасної амбулаторії в смт Угроїди.

Так, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України затверджено 517 проектів нового будівництва амбулаторій у всіх регіонах України. Нові амбулаторії будуються за рахунок фінансування з державної субвенції місцевим бюджетам. У 2017-2018 рр. її розмір складає 5 млрд. грн. У 2019-му році у державному бюджеті передбачений ще 1 млрд. грн. на сільську медицину.Це амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря без житла, амбулаторії монопрактики на 1-2 лікаря з житлом, амбулаторії групової практики на 3-4 лікаря та ЦПМСД на 5-7 лікарів. В Угроїдах передбачається будівництво амбулаторії групової практики на 3-4 лікаря.

- Ця нова сучасна амбулаторія, яка буде в Угроїдах матиме зручні та комфортні умови для пацієнтів, сучасне обладнання, включаючи телемедицину та службовий транспорт, а саме головне - це доступність якісної медичної допомоги для кожного сільського мешканця, - зазначив Юрій Яремчук.

Наразі управлінням капітального будівництва Сумської облдержадміністрації готується відповідна документація для проведення тендерних процедур для визначення підрядної організації, що буде здійснювати будівництво амбулаторії. Загальна вартість проекту становить майже 10 млн. грн.

Угроїдська амбулаторія обслуговує 3070 чоловік, з них 416 - діти, людей працездатного віку  - 1816 чол., пенсіонерів  - 827, жінок фертильного віку – 739.Обслуговує такі населені пункти – Угроїди, Наумівка, Тур’я, селище Миропільське, Проходи, Петрушівка, Мар’їно, Окіп.

В амбулаторії працює три лікаря, двоє з них лікарі терапевти з вищими  категоріями, які обслуговують доросле населення, та сімейний лікар, який відповідає за здоров’я дітей. В амбулаторії працює лабораторія, акушерський кабінет, денний стаціонар на 10 ліжок та фізіотерапевтичний кабінет. Всі структури будуть збережені і перенесені в нові комфортні умови нової сучасної амбулаторії.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь