A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В ДІЇ: ЩО ОТРИМАЛИ ГРОМАДИ ВІД ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ НА СУМЩИНІ

Дата: 21.02.2019 16:35
Кількість переглядів: 1104

Про успіхи й перспективи розвитку своїх громад розповідали голови ОТГ під час засідання у форматі круглого столу «Реформа децентралізації: нові традиції та великі амбіції», що відбувся на території Краснопільської ОТГ

«Кожна громада Сумщини має свої успіхи і може продемонструвати позитивні результати реформ, які проходять сьогодні, – говорив голова Краснопільської об’єднаної територіальної громади Юрій ЯРЕМЧУК. – Ми ділимося своїми досягненнями. Це зокрема і новий ЦНАП, створений за кошти Проекту U-LEAD з Європою, і реалізація проекту Нової української школи, над яким зараз продовжуємо працювати. Маємо й інші проекти».

Щоб не бути голослівним, Юрій Яремчук провів екскурсію для учасників круглого столу, продемонструвавши їм, як змінилася ОТГ за час об’єднання. Побували в Краснопільській спеціалізованій школі, відвідали сучасну їдальню, класи, обладнані за новим освітнім стандартом. Показали присутнім і спортивну інфраструктуру: дитячу юнацьку спортивну школу, де виховують нових зірок спорту, футбольний майданчик, зал для боротьби, а також фітнес-зал, в якому ще триває ремонт. Не оминули і сучасний Центр надання адміністративних послуг, відкритий у минулому році.

«За день ми приймаємо до 3 тисяч заяв, –розповіла тимчасово виконуюча обов’язки директора ЦНАПу Яна СВЄТАШОВА. – Це й не дивно, адже в нашому центрі ми надаємо 121 послугу. Тут можна і приписатися, і отримати довідку, і здати документи на субсидію, і вирішити ряд земельних питань. Тут тепло, комфортно і затишно. Тому люди до нас ідуть із задоволенням».

Для дітей з особливими потребами працює інклюзивно-ресурсний центр, який обслуговує більше 60 дітей. Поки що обладнані два кабінети, але згодом, як розповів голова ОТГ, центр буде розширюватися.

Серед планів громади – будівництво нової амбулаторії в селищі Угроїди, яке передбачено державною програмою.

Наразі чисельність Краснопільської об’єднаної територіальної громади складає 16 200 осіб. Громада розширюватиметься. Правильніше сказати, ще в грудні мало відбутися приєднання до ОТГ Тур’янської сільської ради, але через оголошення воєнного стану виборчий процес було призупинено, тому громада чекає призначення виборів.

«Потрібно було об’єднуватися раніше, щоб отримати більше фінансування від держави. Але поки що маємо, що маємо. І держава, все, що декларувала (цільові субвенції та субвенції на розвиток ОТГ), виконала повною мірою, – зазначив Юрій Яремчук. – Звісно, є проблеми, головна з яких – наш прикордонний статус і ризики для інвесторів, пов’язані з цим. І хотілось би, щоб у державі розробили можливо навіть цільову програму підтримки прикордонних територій, тому що це питання національної безпеки».

Директор Сумського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр ХОРУЖЕНКО надав свою експертну оцінку впровадження децентралізації на Сумщині.

«Я вважаю, що реформа трішки затягнута в часі через добровільність, але ті громади, які були першими, без сумніву, демонструютьуспіхи. Ми бачимо збільшені бюджети, відповідальність жителів громади за розвиток цілих галузей – освіти, культури, первинної ланки медицини тощо, – зазначив він. – Багато громад на Сумщині демонструють непоганий проектний менеджмент, тобто беруть участь і виграють у програмах міжнародних донорів. Усі ці успіхи були б неможливі без децентралізації».

За інформацією Сумської облдержадміністрації http://sm.gov.ua/uk/arkhiv1/17911-detsentralizatsiya-v-diyi-shcho-otrymaly-hromady-vid-vprovadzhennya-reformy-na-sumshchyni.html

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь