A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ПИТАННЯ РЕФОРМУВАННЯ ВТОРИННОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ ВИВЧАЛА ДЕЛЕГАЦІЯ З КРАСНОПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 23.08.2019 13:46
Кількість переглядів: 583

У 2018 році Міністерство охорони здоров’я України розпочало впровадження змін в охороні здоров’я. 30 січня 2018 року набув чинності Закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" № 2168-VIII від 19.10.2017, який регламентує проходження реформи медичної галузі.

Першим етапом реформи були зміни, які стосуються первинної ланки охорони здоров’я. Другий етап - реформа вторинної ланки має повноцінно запрацювати вже з 2020 року. Перед її стартом, з 1 квітня 2019 року стартував пілотний проект з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення Полтавської області. У його рамках відпрацьовується нова для України модель оплати — за пролікований випадок госпіталізації, тобто оплата за результат лікування. Нинішня модель фінансування (коли заклад отримує кошти на утримання ліжко-місця, незалежно від кількості та якості наданих медичних послуг) стимулює не якість та сервіс, а тривалі госпіталізації й надлишкове використання обмежених ресурсів.

З метою вивчення досвіду впровадження медичної реформи, за ініціативи керівництва Краснопільської селищної ради делегація у складі секретаря селищної ради Ірини Юхти, депутата селищної  ради Івана Дейнеки, заступника головного лікаря КНП "Краснопільська центральна районна лікарня", головного бухгалтера, економіста, завідуючої інфекційним відділенням КНП «Краснопільська ЦРЛ», а також головного лікаря КНП «Краснопільський центр первинної медико-санітарної допомоги» з навчальним візитом відвідала Полтавську область.

В ході візиту делегація з Краснопільського району провела робочу зустріч з керівництвом департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА, де учасників ознайомили з успішними практиками та механізмами впровадження пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги у Полтавській області, розповіли про співпрацю із Національною службою здоров’я України, проведення оптимізації та вимоги до лікарень області та районів, придбання необхідного комп’ютерного обладнання, поліпшення матеріально-технічної бази тощо. Також на практиці було показано роботу обласного центру екстреної медичної допомоги та його взаємодію з лікарнями різного рівня.

Далі делегація відвідала Решетилівську районну лікарню. Учасники навчального візиту поспілкувалися з головним лікарем, його заступниками та медичним персоналом лікарні, вивчали досвід формування структури медичного закладу в умовах реформування, ознайомилися з роботою та матеріально-технічною базою відділень, які створені та діють при районній лікарні. Зокрема, Решетилівська районна лікарня обслуговує 25 тис. населення, штат лікарні на сьогоднішній день складає близько 150 осіб. Для порівняння зазначимо, що Краснопільська районна лікарня обслуговує близько 20 тис. осіб та має штатну чисельність працюючих 238 чол.

Всі робочі місця лікарів та відділень у Решетилівській лікарні забезпечені спеціалізованим комп’ютерним обладнанням, де вносяться відповідні записи щодо пролікованих випадків та направляються до Національної служби здоров’я України для відшкодування коштів. В структурі діють об’єднані терапевтично-неврологічне, хірургічно-гінекологічне, інфекційно-педіатричне відділення та інші.

Слід зазначити, що Решетилівська об’єднана територіальна громада приймає участь у фінансуванні районної лікарні. Так у 2019 році було виділено 125 тис. грн.

Краснопільською селищною радою також були виділені кошти на фінансування районної лікарні, а саме, близько 11 млн. грн. медичної субвенції, що надходить з державного бюджету було передано на фінансування ЦРЛ. Крім цього, додатково 400 тис грн. були спрямовані на заробітну плату, 50 тис. грн. - на забезпечення комп’ютерною технікою, 20 тис. грн. - на підключення до високошвидкісної мережі Інтернет, 10 тис. грн. на поточний ремонт приміщень та 150 тис. грн. - на придбання препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет.

- Навчальний візит здійснений з метою вивчення кращих практик покращення роботи медичної галузі, для подальшого обрання найоптимальнішого варіанту втілення медичної реформи вже на базі Краснопільської центральної районної лікарні. Керівництво та депутатський корпус Краснопільської селищної ради стурбовані проблемами, що існують на сьогодні в центральній лікарні та готові до співпраці щодо надання допомоги, в тому числі матеріальної, по реалізації впровадження медичної реформи, - зазначає секретар Краснопільської селищної ради Ірина Юхта.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь