A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

Дуальна освіта на Сумщині забезпечує зростання показників працевлаштування

Дата: 05.12.2019 13:12
Кількість переглядів: 473

3 грудня цього року Департамент освіти і науки облдержадміністрації провів круглий стіл «Дуальна система навчання як форма соціального партнерства». Директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Вікторія Гробова запропонувала обговорити питання «Дуальна система навчання – одна з умов формування професійних компетентностей» та «Ефективна практика впровадження дуальної форми навчання в закладах професійної освіти у співпраці з роботодавцями».

У заході взяв участь та виступив директор Сумського обласного центру зайнятості Володимир Підлісний. Тема його доповіді - «Перепідготовка незайнятого населення області з використанням дуальної форми навчання». Він відзначив позитивні зміни у професійно-технічній освіті Сумщини, що впливають на розширення можливостей здійснення перепідготовки незайнятого населення, у тому числі з використанням дуальної форми навчання.

Під час зустрічі презентовано успішні практики впровадження елементів дуальної форми навчання в освітній процес ДНЗ «Сумське міжрегіональне вище професійне училище» і ДНП АТ «Сумське НВО», ДНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» і магазином «Ватсон», ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей» і ПАТ «Конотопагропостач».

Про вдосконалення підготовки висококваліфікованих кадрів в області та сучасні форми освітньої діяльності закладів професійно-технічної освіти розповіла директор Департаменту В. Гробова під час відкриття ще двох навчально-практичних центрів на базі державних навчальних закладів «Сумський хіміко-технологічний центр професійно-технічної освіти» та «Сумське міжрегіональне вище професійне училище».

Тепер тут готуватимуть робітників за професіями: слюсар-ремонтник, слюсар механоскладальних робіт, слюсар-інструментальник та електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, електромонтажник силових мереж та електроустаткування.

Заклади стануть осередком удосконалення професійно-практичної та професійно-теоретичної підготовки слюсарів та електромонтажників, підвищення кваліфікації фахівців підприємств Сумщини, перепідготовки незайнятого населення з впровадженням в освітній процес новітніх виробничих і комп’ютерних технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів, матеріалів.

В області протягом двох останніх років 12 закладами професійно-технічної освіти впроваджуються елементи дуальної освіти за 17 професіями. До навчання залучено 427 учнів, укладено 112 двосторонніх договорів з підприємствами, установами й організаціями, а також підприємствами малого та середнього бізнесу. Як результат, зросли показники працевлаштування, рівня освітніх досягнень учнів, зменшилася вартість навчання одного учня.

Заступник голови Ради Федерації роботодавців України, голова правління Сумської обласної організації роботодавців «Сумський регіон» Євген Лапін наголосив, що такий принцип організації навчання, як дуальна форма, було покладено в основу шкіл фабрично-заводського навчання: рівень підготовки кваліфікованого робітника був високим. Дуальна форма навчання містить такий же принцип організації освітнього процесу, і це дозволить сформувати нову модель підготовки кваліфікованих робітників, якщо роботодавці створять умови для навчання учня закладу професійно-технічної освіти на виробництві.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь