A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

Сімейні форми виховання дітей-сиріт

Дата: 02.04.2021 10:24
Кількість переглядів: 753

У кожного своє уявлення про щастя, але дитина не може бути щасливою без батьків. Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.

В Україні існує чотири форми сімейного влашт4ування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування:

  • усиновлення,
  • опіка/піклування,
  • прийомні сім’ї,
  • дитячі будинки сімейного типу

Новою формою сімейного виховання є оплачувана соціальна послуга – сімейний патронат   

Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обовязками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

Опіка та піклуваннянад дітьми – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Патронат над дитиною. Внесеними змінами у Сімейний кодекс України 2016 року визначено термін патронат над дитиною як "тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин".

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Якщо у вас виникло бажання допомогти дитині, яка залишилася без батьківського піклування і виховання та взяти її у свою родину, за детальною інформацією звертайтеся у Комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» Краснопільської селищної ради за адресою: смт Краснопілля, вул. Вокзальна,40. тел.. 7 20 58, 7 28 96.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь