A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

ДО 35-Ї РІЧНИЦІ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ: ВАЖЛИВІ ФАКТИ, ЩО РОЗКРИВАЮТЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКУ ЗОНУ ШИРОКІЙ АУДИТОРІЇ

Дата: 22.04.2021 16:37
Кількість переглядів: 758

26 квітня 2021 року виповнюється 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яка вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. Розповідаємо жителям Сумщини, що наразі  відбувається в Чорнобильській зоні

Після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції, що стався у 1986 році, територія площею в 4 тисячі квадратних кілометрів - це більше ніж подвоєна площа Лондона - опинилася в зоні відчуження. Зона охоплює не лише українську, а й білоруську територію. Мешканців усіх населених пунктів у радіусі 30 км від АЕС евакуювали і переселили без дозволу на повернення.

Але наразі Чорнобильська зона жива, має особливий режим безпеки та операцій у ній. Межі зони відчуження лишаються такими, як були визначені 35 років тому, а от краєвиди суттєво змінилися. Велетенську сталеву арку -  Новий Безпечний Конфайнмент, що нині накриває четвертий реактор, видно звідусіль. Там, усередині під куполом, спеціальні підйомні крани, що працюють на дистанційному керуванні, й досі розбирають радіоактивні руїни. А навкруги, посеред покинутих будівель, колишніх площ та дитячих майданчиків, буяє дика рослинність, живуть дикі тварини, зокрема рисі, вовки і, навіть, бурі ведмеді.

У Чорнобильській зоні виводиться з експлуатації АЕС, зосереджений цикл поводження з радіоактивними відходами всієї країни, забезпечується безпечне зберігання відпрацьованого палива існуючих АЕС. Саме на території Чорнобильської зони знаходиться найбільший заповідник України.

Безпека – основний продукт Чорнобильської зони. Сьогодні діяльність всіх підприємств Чорнобильської зони спрямована на контроль безпеки та нерозповсюдження радіації, покращення екології країни та збереження екосистем  заповідника. Цю професійну роботу виконують 6000 працівників.

За матеріалами сайту Сумської ОДА: http://sm.gov.ua/uk/arkhiv1/24533-35-yi-richnytsi.html

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь