A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

Абонентська плата за тепло та гарячу воду: правове роз'яснення

Дата: 08.02.2022 10:21
Кількість переглядів: 679

У платіжках за комунальні послуги з’явилися нові рядки з платою за абонентське обслуговування та функціонування теплової енергії.  Сталося це через законодавчі зміни в житлово-комунальному господарстві. 

Юристка сектору «Сумське бюро правової допомоги» Анна Кожушко пояснює з чого складається дана платіжка   та якими нормативно-правовими актами передбачена.

У зв’язку із затвердженням зміни, що вносяться до Постанови від 21 серпня 2019 р. № 830 «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії», на офіційних веб-сайтах установ, котрі здійснюють надання послуг з постачання теплової енергії у кожній області було опубліковано публічні індивідуальні договори про надання послуги з постачання теплової енергії.

Увага! Дані договори є укладеними, у випадку, якщо протягом 30 днів, з дня їх офіційного опублікування, співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір про це. Важливо зазначити, що в даних індивідуальних договорах передбачена така категорія як абонентська плата. У відповідності до Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування оплачується споживачами які отримують послуги теплопостачання та послуги гарячої води.

Плата за абонентське обслуговування – це платіж, котрий споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання теплової енергії або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання послуги з постачання теплової енергії.

По суті, абонплата пов'язана з розподілом обсягів тепла та гарячої води, адмініструванням, а також обслуговуванням та заміною будинкових лічильників тепла та гарячої води.

Отже, абонентська плата включає витрати пов’язані з:

– укладенням договору про надання комунальної послуги;
– здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;
– нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;
– обслуговуванням та замінами вузлів комерційного обліку теплової енергії (у разі їх наявності).
 – виконанням інших функцій, коті пов’язані з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Простою мовою до таких витрат входять витрати на роботу абонентської служби, роботу контролерів, плата за банківські послуги. Відповідно, до абонентської плати включено витрати на укладання договорів з абонентами, здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача) та інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням абонентів за індивідуальними договорами.

Варто звернути увагу, що плата за абонентське обслуговування нараховується всім споживачам, це означає, що споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення (відокремлення) його квартири або нежитлового приміщення від мереж (систем) централізованого теплопостачання та постачання гарячої води. 

Також важливо зазначити, що плата за абонентське обслуговування не є комунальною послугою, тому, відповідно чинного законодавства, держава регулює  її граничний рівень, який з  01.07.2021 р. становить  33,74 грн. Граничний розмір плати за абонентське обслуговування застосовується окремо за кожною комунальною послугою. Також варто зазначити, що на абонентську плату надається державна субсидія.

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь