A A A K K K
для людей із порушенням зору
Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

Деякі питання щодо порядку стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг в умовах воєнного стану

Дата: 10.03.2023 09:11
Кількість переглядів: 1751

Деякі питання щодо порядку  стягнення  заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг в умовах воєнного стану.

Запитання:

Чи нараховуються та чи стягується в умовах воєнного стану неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги?

Відповідаємо:

Відповідно до Постанови КМУ «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану»  від 05.03.2022 №  206 - в умовах воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україніˮ, забороняється нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги. Оплата комунальних послуг відбувається за умовами відповідних договорів про надання таких послуг за виключенням вищезазначеного.

Запитання:
Чи припиняється/зупиняється надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати в неповному обсязі?

Відповідаємо:

Припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі  забороняється.

Запитання:

Чи виконуються рішення у виконавчих провадженнях  про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану ( арешт на майно та інше)?

Відповідаємо:

Відповідно до Закону України « Про внесення зміни до пункту 10-2 розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження" щодо зупинення виконання рішень про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги у період дії воєнного стану» від 27 липня 2022 року № 2456-IX у період дії воєнного стану зупиняється вчинення виконавчих дій у виконавчих провадженнях з виконання рішень (крім рішень за позовами фізичних осіб про стягнення заробітної плати, грошового забезпечення військовослужбовців), рішення про стягнення з фізичної особи заборгованості за житлово-комунальні послуги в територіальних громадах, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або  які перебувають чи перебували у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, або якщо стягнення за житлово-комунальні послуги здійснюється щодо нерухомого майна, яке є місцем постійного проживання такої фізичної особи і було знищено або пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій.

Якщо у Вас виникли будь - які інші правові питання, Ви можете особисто звернутися до фахівців Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, чи до бюро центру за наступними адресами та контактами:

Сумське бюро правової допомоги –м. Суми, вул. Петропавлівська,108 телефон: 066-771-32-61, телефон: 098-380-69-38: Email: sumy1.sumy@legalaid.sm.ua.

Сумське бюро правової допомоги №2- м. Суми, вул Засумська 2 ( ТРЦ Євробазар), 4 поверх, приміщення 25, телефони: 066-932-53-28, 097-630-96-12.

Краснопільське бюро правової допомоги - смт. Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел.(05459) 7-11-24.

Білопільське бюро правової допомоги –м. Білопілля, вул. Соборна 53, телефони: 05443 9-10-87, 050-514-14-57.

Путивльське бюро правової допомоги- м. Путивль, вул. Першотравнева 84, телефони: 096-402-88-42, 095-375-08-95.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –0-800-213-103 (Цілодобово, у межах України – безкоштовно). Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь