Краснопільська громада
Сумська область, Сумський район

УВАГА! СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ!

Дата: 10.06.2024 09:45
Кількість переглядів: 72

https://dp.dpss.gov.ua/storage/app/uploads/public/661/d18/f1d/661d18f1d2e95525844302.png

        З  настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі.

       Стихійна торгівля - це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах), з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Варто зазначити, що продаж продукції «з тротуару» стає загрозою здоров’ю споживачів. Торгівля «з рук» на вулицях, у дворах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена, оскільки ці продукти харчування, як правило, не відповідають санітарним нормам. Однак продавців це зовсім не насторожує, як і той факт, що поряд дорога, пил, вихлопні гази автомобілів. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія тощо. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання та транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка становить високий ризик для здоров`я людей.

       Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють. Унаслідок існування незаконної торгівлі порушуються правила торгівлі, норми стандартизації, метрології та сертифікації, вимоги чинного законодавства, зокрема земельного, податкового, трудового, санітарного.

      Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративні правопорушення за ст.160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у невстановлених місцях) та ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку провадження господарської діяльності).

      Держпродспоживслужба нагадує, що єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та ринки.

В магазині за якість і безпечність товарів несе відповідальність суб’єкт господарювання.

На ринку продавати власні продукти можуть як юридичні, так і фізичні особи, у випадку, якщо вони мають при собі:

  • документи, які підтверджують якість продукції;
  • медичну книжку у продавця;
  • висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи;
  • сплачений ринковий збір.

       Відсутність зазначених вище документів на харчові продукти означає відсутність гарантії її якості та безпечності.

        Відповідно до Законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» недопущення торгівлі у невстановлених місцях відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування. Торгівля продуктами харчування в невстановлених місцях в Україні незаконна і відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення карається накладанням штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією предметів торгівлі чи без такої.

        Пам’ятаємо, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо.

        Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь