Вода - це здоров’я!!!
Вода - найпоширеніша речовина в біосфері, яка займає виключно важливе значення в природі. Зазвичай, коли ми п’ємо воду, то не думаємо про її хімічний склад, про те, як вода впливає на наше з вами здоров’я.
Вода питна призначена для споживання людиною – це харчовий продукт, вироблений системою водопостачання з (водогону, бюветів, пунктів розливу, шахтних колодязів, та каптажів джерел) призначена для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігіенічних, побутових, господарських потреб населення, тому до питної води ставлять достатньо високі вимоги відносно її безпеки і якості для здоров'я людини. Згідно з Державними санітарними нормами та правилами питна вода призначена для споживання людиною має відповідати таким гігієнічним вимогам:
• бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні — не містити патогенних збудників інфекцій, яєць та личинок гельмінтів, відповідати нормам радіаційної безпеки;
• мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;
• мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.
Якість води регламентується різними нормативними документами, основними з яких є:
- Закон України «Про питну воду та питне водопостачання» від 10.01.2002 р. №2918-III;
- Державні санітарні норми та правила 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом МОЗ України №400 від 12.05.2010 р.;
- Державні будівельні норми В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».
Виконувати свою гігієнічну роль вода може лише тоді, коли вона якісна щодо органолептичних, хімічних та бактеріологічних властивостевостей в іншому разі - неякісна або забруднена вода може спричинити низку інфекційних хвороб: черевний тиф, холеру, дизентерію, вірусний гепатит А, лептоспіроз, лямбліоз, тощо. Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварин та фекально-побутові стічні води. Інфікування води в колодязях збудниками кишкових інфекцій та іншими патогенними мікроорганізмами відбувається при просочуванні у колодязь, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо. Забруднення води має місце також в тих випадках, коли недалеко від колодязів розташовані приміщення для свійських тварин та водопій для тварин. Контролю підлягає вода, призначена для задоволення питних і господарсько-побутових потреб на всіх стадіях її виробництва та доведення до споживачів, а також коли в колодязі попадають трупи гризунів, деякі з яких, можливо, були хворі на різні інфекції. Вода в колодязях може забруднюватися через відра, якими користуються для забору води. Виживання патогенних збудників у воді різне і залежить від багатьох факторів: температури води, її хімічного складу. Якість питної води погіршується в усьому світі. Причиною є збільшення водоспоживання, людська діяльність, погіршення екологічної системи, властивостей збудників інфекцій та інші. Забруднити питну воду можуть весняні паводки, дощі, розставання снігу, грунтові та стічні води, різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві. Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років, при приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія». На території України протягом останніх років реєструвалися спалахи кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, дизентерії, черевного тифу які пов’язані з використанням води. Водні епідемії (спалахи) мають ряд характерних особливостей, але вони завжди пов’язані з певним джерелом – колодязем або водогоном.
За даними ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» в цілому по області за 2024 рік зареєстровано 623 випадки захворювань на гострі кишкові інфекції, які викликані невстановленими збудниками і неточно визначенми токскоінфекціями та 3 випадки вірусного гепатиту А. Держпродспоживслужба звертає увагу на ризики виникнення інфекційної патології після вживання води або використання її з іншою метою.
Згідно з чинним законодавством (стаття 44 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та статтею 26 Закону України « Про систему громадського здоров’я») виробничий (постійний) контроль за показниками безпечності та якості питної води покладений на суб’єкт господарювання, який надає послугу з водопостачання. Відповідно до нормативно-правових актів, кожна інженерна споруда нецентралізованого водопостачання (колодязь, бювет, каптаж, джерела) повинна мати санітарний паспорт, у якому вказано власника, кількість користувачів, дату введення в експлуатацію і останнього ремонту, технічні показники, санітарно-гігієнічну характеристику, відомості про державний санітарно-епідеміологічний нагляд за утриманням джерела. Органи місцевого самоврядування повинні щорічно проводити «санацію шахтних колодязів» - комплекс заходів з ремонту, очищення та дезінфекції які проводяться з профілактичною метою чи в разі забруднення води в них.
31.12.2024 року відбулося засідання Сумської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій протокол № 8 на якому заслухано питання забезпечення населення області якісною та безпечною для здоров’я людини питною водою. Згідно з розділом II п.2.1 головам територіальних громад рекомендовано вжити заходи для забезпечення населення громад якісною питною водою. Для здійснення централізованого водопостачання та водовідведення необхідно отримувати ліцензію. Для цього організація повинна мати: необхідну матеріально-технічну базу, персонал відповідної кількості із необхідним освітнім та кваліфікаційним рівнем, атестовану лабораторію для виробничого контролю (або договір з такою лабораторією), відомості про обсяги видобування, виробництва та транспортування води, прилади для її обліку, відомості про технічні характеристики мереж, споруд та інших об’єктів, інші системи.
Якість води, яку споживають люди, контролюють з певною періодичністю залежно від кількості абонентів та виду постачання (централізоване, нецентралізоване), відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10. Вміст шкідливих речовин у воді як централізованого водопостачання, так і нецентралізованого не повинен перевищувати гранично припустимих норм, вказаних у ДСанПіН 2.2.4-171-10. Відповідно до визначеного вмісту шкідливих речовин у воді потрібно усувати їх наявність шляхом встановлення фільтрів на джерела водопостачання.
Останнім часом з’явилася велика кількість бутильованої води, фільтрів для очищення від різних видів забруднень, в тому числі важких металів. Це дає змогу споживачеві отримати воду гарної якості й цілком корисну для здоров’я.
Щоб попередити зараження через воду, необхідно дотримуватися елементарних правил:
- для пиття використовувати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
- не пити воду з випадкових джерел;
- при прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
- воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
- не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
- кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
- купатися тільки в спеціально відведених місцях.